Hamilelik ve beslenme

Hamilelik beslenme konusu annenin bebeğinin büyümesi, sağlıklı olması, zihinsel, fiziksel ve ruhsal yönden gelişimi için önemlidir. Anne adayı besin konusunda ne kadar kendine dikkat ederse bebek de o kadar sağlıklı olacaktır. Hamile anne nasıl beslenmeli, beslenmesine neden dikkat etmeli diye doktora soracak olursak doktor ilk önce annenin ve bebeğin sağlığı için diyecektir. Eğer anne kendine dikkat etmez düzgün beslenmez ise belirli bir süre bebeğe gerekli olan vitaminler anneden temin edilir. Annenin vücudunda artık bu vitaminler gerekli besinler yetersiz kaldığında ise annenin sağlığı tehlikeye girmeye başlar. Tehlikeye girmesiyle oluşabilecek olan riskler ise; ölü doğum, erken doğum, düşük doğum, bebekte bedensel veya zihinsel özürlerdir. Annede ise kansızlık, bacaklarda şişlik, yorgunluk ya da kemiklerde zayıflık görülebilir. Bunların olmaması için düzenli olarak beslenilmesi özellikle yemek ayırımı yapılmaması gerekir. Et, yumurta, baklagiller anne için protein ve demir ihtiyacını karşılar. Haftada 1 – 2 gün balık tüketimi ve birazda ceviz hem anne için hem de bebek için faydalıdır.

Balık tüketimi ile ilgili yine de dikkatli olunmasında fayda vardır. Dünya sağlık örgütü bu konuda zaman uyararak zararlar konusunda bildiri yapıyor. Ancak siz yine de Sağlık bakanlığı önerilerini dikkate almalısınız. Anne ve Bebek  Platformu Sağlık bakanlığı bilgi bankası.

Meyve Tüketimi Hamilelik beslenme konusunda önemi

Aşırıya kaçmamak kaydı ile meyve de tüketilmelidir. Sebze ve meyve tüketimi hamilelik döneminde oluşan kabızlığa iyi gelecektir. Çay, kahve gibi nikotin içeren içeceklerin tüketilmemesi gerekmektedir. Çay ve kahvenin çok sık içilmesi bebeği olumsuz yönde etkileyecektir. Çay, kahve, kola gibi içeceklerin içindeki kafein bağımlılık yapma özelliği ile hem anne sağlığına hem de bebek sağlığına son derece zararlıdır. Tatlandırıcılardan ve light yiyecek, içecek tüketilmemelidir. Anne her gün en az bir tane yumurta yemesi gerekmektedir. Annenin gazlı ve zararlı olarak bilinen içeceklerden kesinlikle uzak durması gerekir. Ayrıca uyuşturucu, alkol gibi zararlı maddeler kesinlikle bebek için son derece zararlıdır. Anne mümkün olduğunca stresten uzak ve beslenmesine dikkat edecek şekilde hamilelik sürecini tamamlamalıdır. Anne hamileliği boyunca hamilelik ile ilgili her türlü bilgiye sosyal medya, internet, sağlık ocakları ve hastanelerden bilgiyi ve desteği almalıdır.

Hamilelik beslenme döneminde Enerji Talebi

Günümüzde artık sağlık alanında imkânlar son derece gelişmiştir. Bunlardan yararlanmak hem anne sağlığı için hem de yeni doğacak bebek nesiller için son derece hem bizim için hem de toplum için son derece önemlidir. Hamilelik beslenme döneminde enerji ve besin ihtiyaç talepleri artmaktadır. Bu talepler zamanında karşılanmadığında bebek büyümek ve gelişmek için anne dokularından ihtiyacını karşılar. Bunun sonucunda da annede çeşitli rahatsızlıklar ortaya çıkar ve annenin hastalıklara karşı direnci azalır. Hamilelik döneminde annenin yetersiz, az ve dengesiz beslenmesi annede kansızlık, yüksek ve alçak tansiyon problemleri, vücutta fazla su tutulması, yorgunluk ve yorgun hissetme, diş kayıpları ve kemik ağrıları, bebeklerde ise erken doğum, ölü doğum, fiziksel ve zihinsel gelişim geriliği , düşük ağırlıklı doğum görülmesine yol açar. Bu konuda anneler bilinçlendirilmeli ve gerekli salık destekleri alınmalıdır. Hamilelik beslenme konusu ihmal edilmeyecek kadar önemlidir.