ErrorException Message: Argument 2 passed to WP_Translation_Controller::load_file() must be of the type string, null given, called in /home/aravbul/public_html/wp-includes/l10n.php on line 838
https://aravbul.net/wp-content/plugins/dmca-badge/libraries/sidecar/classes/ Panik atak nedir? Belirtileri nelerdir - Dijital kalite - Aravbul.net

Panik atak nedir ve belirtileri nelerdir?

Panik nöbetleri ve atak bir çok insanın korkulu rüyasıdır. Nöbetlerin belirtileri vardır ve tehlikeli değildir. Panik nöbetleri belirtileri arasında, nefes darlığı, çarpıntı, soluğun kesilmesi, göğüs ağrısı, bayılma hissi ve dahası.

 

Panik nöbetleri  atak 

Kalbiniz hızlı çarpıyor, duvarlar üzerinize geliyorsa. Yatağa girdiğinizde nefes alamama hissi geliyorsa, panik nöbeti olabilir. Bu durum vücudunuzun kendi kendine tehlike varmış gibi hareket etmesidir. Atakların nedeni kapsamlı bir psikiyatr ve psikolog yardımı sonrası ortaya çıkabilir. Panik nöbetleri sırasında kalp krizi geçirme hissine kapılmak ve dahada panikleme görülmektedir. Kişi öleceği hissine kapılabilir. Panik atak eski travmalar ve psikolojik sorunlara bağlı olabilir. Panik atak halindeyseniz, nefes kontrolü sağlayınız. Bulunduğunuz ortama dönmek ve kurtulmak için, o an ne yapıyorsanız onu düşünün. Örnek olarak televizyon izlerken atak geçiriyorsanız, şuan televizyon izliyorum, bu atak geçici gibisinden telkinde bulunmanız önemlidir.

 

Tedavi

Tedavi ile panik atağı minim alize edilebilinir, yada tamamen kurtulabilirsiniz. Bunun için bir uzmanla görüşmeniz gerekir. Psikiyatr uzmanı ile panik ataklardan kurtulabilirsiniz. Eğer durumunuz acilse en yakın bir sağlık kuruluşuna başvurabilirsiniz. Acil de bir diğer seçenek olabilir. Kalbinizin durumu kontrol edilecektir. Çarpıntınız geçmiyorsa size sakinleştirici iğne yapılacaktır. Durumunuzu kendiniz kontrol altına almak isterseniz Citoles isimli ilaç faydalı olacaktır. Eczane de reçetesiz almanız mümkündür. Ancak yinede doktorunuza danışmanızda fayda vardır.

 

Acil olarak kendiniz ne yapabilirsiniz?

Nöbetlerin başlangıcında ve sonrasında kendinizin yapabileceği şeyler vardır. Oturarak yada ayağa kalkarak dik durun. O an için odaklanın. Şuan ne durumdasınız ona odaklanın. Şuan olan durumu beyninizde isimlendirip ve ana odaklanın. Nefes alıp vermenize odaklanın. Sizi bu hale getiren şey yani düşüncelerinizin gerçekliğini düşünün ve rahatlamaya çalışın. Panik nöbetleri 5-10 dakika arası sürebilir. Bazen bu durum nöbet halinde günlerce sürebilir. Göğüs ağrıları ve çarpıntılar sizi korkutmasın. Panik nöbet atak durumunda bu normaldir. Ancak bilindik yada bilinmedik kalp hastalıklarını kontrol için yinede en yakın sağlık kuruluşuna gitmenizde fayda vardır. Sık sık geçirilen nöbetleri için mutlaka bir psikiyatr ile görüşmenizi öneririz.